Maandagochtend 4 maart was de raadzaal het podium voor eerstejaars studenten (BOL Onderwijsassistent + Pedagogisch medewerkers niveau 3 en 4) van mboRijnland locatie Zoetermeer. Na de opening door burgemeester Michel Bezuijen en het maken van een groepsfoto, werd er in teams van 10 studenten gedebatteerd. Namens de gemeenteraad zaten de raadsleden Berend Aptroot en Gernand Ekkelenkamp in de jury. Deze scholierendebatten maken deel uit van het Stadhuis van Democratie, georganiseerd door de gemeente Zoetermeer.

Complimenten aan alle teams

De debatten gingen over stellingen, zoals 'Er moeten psychologen op scholen worden ingezet om jongeren mentaal gezond te houden' en 'Scholieren of studenten die ondernemer zijn moeten een vak kunnen laten vallen'. De jury besloot dat de teams C en E mochten strijden om de derde plaats. Team D en A debatteerden nog een keer in de finale om de eerste en tweede plek. Na complimenten voor alle teams riep de jury uiteindelijk team D uit tot winnaar. Zilver was er voor team A en team E eindigde op een mooie derde plaats.

Tussen de debatten door was er voor de studenten ook een moment om hun vragen en zorgen over Zoetermeer aan de juryleden voor te leggen. Zo werd er onder andere gevraagd 'Hoe de woningverdeling in Zoetermeer geregeld is, want de jeugd heeft weinig zicht op een betaalbare woning'.

Groepsfoto burgemeester en mboRijnland studenten
mboRijnland team D won goud (foto: links van het winnende team jury- en raadslid Berend Aptroot, rechts Gernand Ekkelenkamp)